Malaysia terdiri daripada masyarakat yang berbilang kaum dan bangsa. Oleh itu, terdapat pelbagai makanan tradisional yang boleh diperolehi di Malaysia. Setiap kaum mempunyai makanan tradisional yang tersendiri. Makanan tradisional bagi kaum Melayu ialah ketupat, lemang, nasi lemak dan satay. Bagi kaum Cina makanan tradisional mereka seperti kuih bulan, dim sum dan juga yee sang. Bagi kaum India pula, antara makanan tradisional mereka adalah maruku, tosse dan capati.
MAKANAN TRADISIONAL KAUM MELAYU :
SATAY
KETUPAT
MAKANAN TRADISIONAL KAUM CINA :
KUIH BAKUL
KUIH BULAN
YEE SANG
MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA
MARUKU
Posted : 5 Oktober 2012
AKTIVITI DI DALAM KELAS
Tajuk : Unit 14 - Makanan Traditional (Bahasa Malaysia Tahun 2) Aktiviti : Murid membaca teks, mencatat serta membezakan maklumat
Kuih Bulan Dan Kuih Bakul
Kuih bakul dan kuih bulan ialah kuih traditional masyarakat Cina. Kuih bakul menjadi hidangan ketika sambutan Tahun Baru Cina. Kuih ini bulat dan melekit. Rasanya manis. Kuih ini diperbuat daripada tepung pulut dan gula. Adunan ini dimasukkan ke dalam daun pisang yang dibentuk seperti bakul.
KUIH BAKUL
Kuih bulan biasanya dimakan semasa Perayaan Kuih Bulan. Kuih bulan bulat seperti kuih bakul. Kuih ini mempunyai inti yang rasanya manis. Kuih ini diperbuat daripada tepung dan air gula. Kuih bulan mempunyai pelbagai inti seperti biji teratai dan kacang merah.
KUIH BULAN
Arahan Tugasan : Tuliskan perbezaan antara kuih bakul dan kuih bulan
Bahan yang menarik...boleh tambah lagi
ReplyDeletemakanan tradisional ini nampak sangat sedap.
ReplyDeleteKalau saya beli kuih bulan kat kedai cina,ianya halal atau x?
ReplyDelete